2012. december 2., vasárnap

"Hát legyen, Jedi!" - újabb lapok a magyar képregényes Star Wars-saga történetéhez



Már novemberben elárulta a Mester, hogy elkezdett dolgozni a Jedi folytatásán, de azt bizony jómagam is először Barta Zoltán a Magyar Star Wars Klub Facebookos oldalán közzé tett „gyorshíréből” tudtam meg, hogy december első napjaira már három teljes oldallal el is készült… Mikor a minap a Hunyadi megjelenésének előkészületei kapcsán Attilánál jártam,  megkértem, hadd adjak ízelítőt a látványból a blog olvasóinak is – s persze megragadtam az alkalmat, hogy néhány, a Jedivel kapcsolatos kérdést feltegyek neki…


A kezdeti lelkesedés a kiadvány iránt úgy tűnik, azóta sem hagyott alább. A rajongók végül elfogadták, hogy a megjelenés szigorú feltételeit be kellett tartani, s azt is, hogy erre tekintettel a füzet csak egy vásárló/példányra korlátozva, személyesen a klub rendezvényein, rögzített áron vásárolható meg. Ebből adódóan aztán a levélben, Interneten érkező megrendeléseket sem tudja teljesíteni… Persze, mondja Attila, az ügyeskedést ezzel sem sikerült megakadályozni: már a megjelenés után közvetlenül sokszoros áron kínáltak – dedikált – példányokat eladásra az on-line piactereken.


És nem csak idehaza, de az e-bay-en is, ahol a „régi”, a nyolcvanas években megjelent, valóban jogosulatlan kiadások példányaival együtt már (ötven dollár körüli összegért) a Jedi is megvásárolható. Fazekas persze nem örül az ilyen ügyeskedésnek, de hát – mint mondja – a saját egy szem példányával mindenki azt csinál, amit akar: ha éppen kereskedni akar vele, ebben őt megakadályozni nem lehet. Mint ahogy azt sem, hogy közben a rajzok digitális változata megjelent a népszerű letöltő oldalakon… Ez, véli a Mester, már csak a limitált példányszám miatt is elkerülhetetlen volt, s ebben a kivételes esetben a képregény fogyására sem tudott negatív hatást gyakorolni, hisz az igazi gyűjtő mindig az eredetit, a nyomtatott változatot keresi…


A Mester által alkalmazott alkotási technika nem sokat változott az évtizedek során: az 1982-es rajzokkal összehasonlítva a történet hangulata, a kivitelezés, a művészi munka szinte tökéletes folytonosságot mutat. A különbség szinte csak a szövegek a képen való elhelyezésére szorítkozik: ma már nem felragasztja a képkockákba a szövegcsíkokat, hanem azokat a szkennelés után képszerkesztő munkatársa, Kroboth Jenő (yuyu) digitálisan illeszti a helyükre.  Főleg külföldi rajongói szokták kérdezni tőle, hogy realisztikus, a filmszereplőkhöz hasonlító rajzait digitális technikával, az eredeti fotók „fölé” rajzolva készíti-e? Nos – nem, Fazekas Attila a klasszikus, ceruzás, tustintás, kartonos megoldásokat részesíti még ma is előnyben. 


Fazekas munkamódszeréhez tartozik, hogy még négy, a pályán töltött évtized után is lelkiismeretesen, aprólékosan készül fel egy-egy feladat megvalósítására. A történet főszereplőiről sok fázisrajzot, beállítási próbát készített – ezek egy részét most megszerezhetővé teszi a „feketeöves” Star Wars-rajongók számára. Ami pedig a most készülő oldalakat illeti, bizony nagyot téved, aki azt hiszi, hogy Fazekas Attila nem tartogat még olvasói számára meglepetéseket. Kicsit közelebbről megnézve a készülő képregény egyik oldalát (igen, ott, bal oldalon, a kép közepe felé...), régi ismerőssel találkozhatunk. De hát végtére is az a halhatatlanság, amit a Csillagok Háborújának univerzuma a szereplők számára biztosít, néhány kép erejéig a képregény rajzolóját is megilleti….


Fazekassal a képregény-barátok legközelebb a Magyar Star Wars Klub december 8-án megrendezésre kerülő sci-fi & fantasy börzéjén találkozhatnak, ahol a még rendelkezésre álló Jedi-példányok megvásárlására, dedikálásra, esetleg eredeti rajz kérésére is lehetőség nyílik. S hogy jut-e majd mindenkinek? Tedd, vagy ne tedd, de ne próbálkozz... - tanította Yoda mester. A helyszínen majd minden kiderül - ehhez azonban szombaton minden érdeklődő Star Wars rajongónak el kell indulnia egy másik idő, egy másik galaxis, s a Lurdy-ház felé.