2014. szeptember 26., péntek

Tízezres példányszámban indul az új képregénylap - a 5Panels negyedik születésnapján jártunk




Mintha csak tegnap lett volna, mikor tavaly ilyentájt a Karton Galériában összegyűltünk egy induló, új képregény-magazin, az EpicLine köszöntésére. Kiss Feri vendége akkor is, most is 5Panels tehetséges, elszánt, munkabíró és kreatív csapata volt: fiatal alkotók, akik közül azonban többen már jelentős képregényes múlttal büszkélkedhettek. Egy éve az egész hazai képregényes világ az induló magazin sikeréért szurkolt, hisz tudtuk: nehéz, alig létező piacra lépnek ki, s a művészi siker borítékolható volt is, az üzleti semmiképpen nem volt garantálva.

Egy éve itt tartottunk: az asztalon az EpicLine első száma
Előfizetőként minden hónapban nagy izgalommal vártam a lapot (hajszálpontosan érkezett is mindig, igényes, postabiztos csomagolásban): mit találtak már ki megint a csapat tagjai, milyen új alakot ismerek majd meg ebben a számban? S mert a lányok, fiúk kreativitása tényleg végtelen, mindig volt, aminek öreg, konzervatív vén róka létemre is velük tudtam örülni. Fél év után már látszott, „megél” a lap, Tálosi Spuri András (aki saját alkotói tevékenységének jelentős részét is feladta azért, hogy menedzselje a magazint) valahogy megoldotta, ami az elmúlt években kevés képregényes lapnak sikerült: üzletileg is talpon tartotta a vállalkozást.

Egy szerény csapat, úton a képregényes Parnasszus felé
Most a csapat negyedik születésnapját gyűltünk össze ünnepelni, s azért is, hogy további terveikről halljunk valamit: az előzetes hírek ugyanis arról szóltak, ősztől az Epicline mellett újabb lapot is indítanak. Mint minden kósza hír, ez is csak félig volt igaz: a csapat valóban új lap indítására készül, de nem egy lapéra – két újdonsággal is elő fognak állni még az idei év folyamán, sőt, a már elfogyott EpicLine-számok újranyomását is tervezik. Az este során aztán minderről a Feri körül két félkaréjban helyet foglaló csapattagok rendre be is számoltak: jó volt látni, hogy a siker csak szerényebbé tette őket, türelemmel viselték a közönség modernitásra kevésbé fogékony tagjainak megjegyzéseit is.

Négy éve együtt - s még előttük a jövő
A találkozó jelképes kalaplevétellel kezdődött (Feri egy e célra kölcsönkért tollbokréta-szerűséggel rótta le a 5Panels teljesítménye előtti tiszteletét) – s bizony, minden ok meg is volt a régi, úri modor szerinti bókolásra. A szakma „szerette” az EpicLinet, de nem volt egyoldalúan elfogult vele: kaptak jó és kevésbé jó kritikákat, jobbító szándékú tanácsokat. Volt, amit megszívleltek, de hát néha a tökéletesen nehéz javítani: a legtöbb címlapja a magazinnak annyira jól sikerült, hogy néha csak napokig a borítót nézegettem, s csak ha már elteltem vele, nyitottam fel az átlátszó műanyagtasakot, hogy a belső tartalommal is megismerkedjek. 

Az októberi képregénybörzére érkezik a magazin első két számának második kiadása.
Jöttek új hősök, s „lógva maradtak” régiek: egy ilyen sok alkotóból álló társaság esetében ez pontosan így természetes. Erről beszéltek a fiúk: ki több, ki kevesebb időt tudott a szenvedélyére (rajzolásra, írásra) áldozni. Voltak örömteli családi események is: Spuri barátunk például a nyáron megnősült. A csapattagok szerencsések a párjuk megválasztásában: mint kiderült, András jelen lévő bájos hitvese szintén szereti a képregényeket, s mindenben férje mögött áll (az én párom, aki egykor szintén képregényes-feleség volt, s maga is részt vett a tegnap esti rendezvényen, csendben odasúgta: „Szegény, még nem tudja, mi vár rá...” Szerintem tudja – annál több respekt jár neki.)
Minden, amit tudni akarsz a 5Panels világáról...
Sok szó esett a találkozón a jövőről is. Az Epicline, a csapat „zászlóshajója” a nyári fekete-fehér kitérő után megmarad a korábbi, színes, kis alakú megjelenésnél. A már elfogyott számokat csakugyan újranyomják, de nem változatlan formában: új címlapot kapnak, s 4-4 oldallal a terjedelem is bővül majd. Elindul a csapat „háttérlapja” is, a Framebreak. melynek egyes számaiban fogják elérhetővé tenni a lapjaikhoz kapcsolódó kiegészítő tartalmakat, leírásokat, ismertetőket. A Framebreak első száma már elérhető lesz a börzén, az Epicline előfizetők azonban digitális változatát ingyen fogják megkapni. Az első számban a magazin kialakulása, szerkesztési elvinek ismertetés, s a busók előzményének bemutatása kerül terítékre: s egy exkluzív előzetes oldal is található benne a Sándor Kristóf  készülő történetének első részéből.

Tízezer?!
Az igazi bomba azonban akkor robbant, mikor Spuri bejelentette a másik új lap, a szintén fekete-fehérben megjelenő, „vegyes” profilú havi képregény-magazin, a Midway9 – havi példányszámát. Kétszer kellett megismételnie, hogy egyszer felfogjuk: 10 000, azaz tízezer. Ekkora példányszám, mondaná Wagner úr, képregény esetében csak számtanpéldában van – meg akkor, ha – mint a fiúk elmondták – a kiadó célja valóban az, hogy a lap Magyarországon mindenütt kapható legyen. A születésnapi torta felvágásával, koccintással ehhez kívántunk sok sikert, erőt, egészséget és kiapadhatatlan lelkesedést a 5Panels alkotói csapatának – ha „csak” úgy csinálják, mint eddig, az eredmény biztos nem marad majd el. Jó lesz ünnepelni őket jövő ilyenkor is! 
A Midway9 első számának borítója Sándor Kristóf történetének első oldalával