2015. december 6., vasárnap

Itt van már a Télapó, tele van a zsákja... - a nagyszakállú szuperhős kalandjai a képregény világában



Egy régi Mikulás-ábrázolás a boldog békeidőkből: a rajzoló Sebők Imre
Kissfery  digitális archívumából

Blogot vezetni jó dolog. Az ember arról ír, ami érdekli, és ha ez szerencsés esetben egybeesik azzal, ami másokat is érdekel, esetleg amit ír, ezek a mások is elolvassák.  Ebből adódóan a műfaj meglehetősen szubjektív, s vélhetően az is marad: a világ azonban nap, mint nap tálcán kínál fel olyan témákat, melyek mellett egyszerűen nem lehet egy rövidebb vagy hosszabb bejegyzés nélkül elhaladni. Legyen az egy híres orosz fejedelem vagy néhány elszánt, hazáját a betolakodók ellen védő hős csatája, hollywoodi filmpremier, a híres francia államférfi vagy éppen egy író születésének és/vagy halálának évfordulója, egy új magyar képregény megjelenése, rendezvény, bármi ha valamilyen személyes vonatkozás is kapcsolható hozzá, máris ürügyet adhat egy képes megemlékezéshez.

Egy leendő szuperhős mivel gyakorolhatná be jobban magát a szakmába, mint Santa Claus megmentésével? 1941. januárjában Mary Marvel kapott erre lehetőséget
Mindez persze abból is adódik, amit a Képes Újságnál kedves egykori főszerkesztőm, Kovács Mihály (túl nyolcvanadik születésnapján ma is jó egészségnek örvend – a hírlapírók Istene adjon még hosszú-hosszú életet neki) úgy fogalmazott meg anno: Tudod, egyszer egész jó újságíró lehetne belőled, ha nem csak azt a témát írnád meg, ami az utcán neked jön és fellök, hanem azt is, amire a legtöbben kíváncsian tekintenek. Megszívleltem szavait, s több mint húsz éve fel is hagytam - az újságírással. 

 Az 1952-ben indult Santa Claus Funnies sok-sok éven át szórakoztatta az amerikai olvasókat. Egy-egy számban rövid, a karácsony témájával foglalkozó képregények mellett versek, mondókák, rajzos fejtörők is helyet kaptak.
És hát így, december hatodikán mi lehetne aktuálisabb téma a Mikulásnál? Kapcsolatom a fehér szakállas életmód tanácsadóval (aztán jövőre is jók legyetek, gyerekek!) már fél évszázados – piciny gyermekkorunkban jó atyám, majd, miután egy télen gyanúba keveredett, nagynéném öltött fehér szakállt, vörös süveget és palástot, hogy öcsémmel egyszer egy évben lásson minket három percnél tovább csöndben, megszeppenve ülni. A Mikulás aztán távozott, az ajándékok azonban ott maradtak. A fogadalmak karácsonyig még ki is tartottak valahogy, de aztán újévtől ismét az amerikai gyerekek által is jól ismert „Fuck you, Santa” életérzés vett rajtunk erőt – egészen a következő november végéig. Mikor is aztán kezdődött minden előröl…

Az egyik korai szuperhősös-Mikulásos képregény, mely 1942 végén napi folytatásokban jelent meg az amerikai újságokban. Az elvetemült nácik által elrabolt Santát maga Superman menti ki szorult helyzetéből
Életünkből először a Mikulás maradt el, majd utóda, a KISZ által patronált Télapó is. Szent Miklós püspök, a gyerekek által legtöbbet üldözött keresztény aztán a nyolcvanas évekre visszatért.  A rendszerváltás után egyéni vállalkozóként próbált érvényesülni, de miután az adóhatóság többször megbüntette, mert a gyerekeknek szétosztott csomagok után nem fizette be az üzleti ajándék utáni közterheket (ami 2012-ben már 51,17% volt) eladta a brandet a plázáknak meg a kereskedelmi tévéknek, és abból, ami a bírság kifizetése után megmaradt, visszavonult északi sarki magányába.  

Amire 1947-ben, az Action Comics 107. számában kevésbé vadregényes körülmények között ismét lehetősége nyílott: Superman figyelmeztetése ellenére a jó öreg olyan kéménybe ereszkedett alá, ami végül derékban kissé szűknek bizonyult… Tanulság: sose vitázz szuperhőssel!
De addig és azóta számtalan képregény-feldolgozásnak volt főszereplője. Nem is akármilyen történeteknek… Elrabolták gonosz nácik és földönkívüli idegenek, vagy épp ő állította meg a Marsbéliek invázióját. Vörös irhájára válogatott szuperhősök vigyáztak, akik ugyanolyan lelkesedéssel mentették ki a kéménybe szorult Santát, mint a gonoszok által elragadni kívánt karácsonyt. Elvetemült képregényesek nem szégyellték a derék, trade-mark védte öreget ledér lányok társaságában ábrázolni, sőt, kivált a kortárs mangában, e lányokat szexi télcicussá tenni. 

Mit lehet csinálni egy konok öreggel, aki egyszerűen imádja, ha bajba kerül? Türelemmel újra és újra megmenteni. Erre Supermannek 1983-ban megint csak lehetősége nyílott...
Ebből adódóan aztán bármely próbálkozás, ami a Mikulás, Télapó, Santa Claus, Papá Noel, Weihnachtsmann, Père Noël, Санта-Клаус, サンタクロース és társai képregényes megjelenéseit kívánná áttekinteni, eleve gyászos kudarcra van ítélve - néhány, a képregény-történet szempontjából emlékezetes pillanatot és/vagy jelentősebb alkotót azonban kiemelhetünk. 

Persze a többi szuperhős is mindig szívesen sietett Santa segítségére: Batman és Robin a Batman magazin 1945. évi február-márciusi számában szegődtek a jó öreghez cipekedőnek. Egy jó mikulásos történet tulajdonképpen az év bármely szakában megjelenhetett, a kiadóknak nem feltétlen kellett azt decemberre időzíteniük.
Az Egyesült Államokban kifejezetten gyermekeknek szóló képregényes meséken túl Santa Claus sajátos módon épp a szuperhősök társaságában jelent meg – egészen napjainkig minden magára valamit adó sorozatban feltűnik alakja.

Paul Dini 2010-es történetében Santának Frankentsteinnel kellett megküzdenie, aztán olyan is volt hogy bérgyilkost küldtek a jó öreg nyomába
Az idők jele, hogy újabban már nem annyira megmenteni szokás a derék öreget, hanem laposra verni – ha csak nem épp Santa az, aki egy bénázó szuperhős védelmében pásztorbotját gyorstüzelőre vagy shotgunra cserélve lövi halomra a gonoszokat.

Megjött a Mikulás… Módos Gazdáék ajtaján aztán már nem sokkal később az ÁVO kopogtatott, és nem csak a maradék szaloncukrot vitte el…
 Kissfery  digitális archívumából
A Mikulás, a Télapó sajátos helyet nem foglalt el a magyar képregény-történetben. 1945 után még néhány kurta évig szalonképes volt. Falstaffi alakját a képregényesek közül legzseniálisabban Sebők Imre rajzolta meg. 1948 decemberében a Friss Újság általa készített címlaprajzán még joviálisan mosolyog a derék öreg az ablak mögül, rövidesen azonban a lap előfizetőinek zömével együtt eltűnik a történelem forgatagában. Mondják, akkoriban Recsken látták sokat, ahol Rudival, a rénszarvassal a kőszállításban segédkezett. Aztán egy különösen hideg télen Rudit megették az őrök, Mikulás pedig szörnyű bosszút esküdött… Ezt a történetet azonban a magyar képregény csak ez események után 100 évvel, legkorábban tehát 2052-ben mesélheti el.

Santa kalandjaiból gyakran készült filmfeldolgozás, melyek egy része a képregényhez is utat talált.  Az 1985-ös Ki segít a Mikulásnak? képregény változata a Marvel Super Special sorozatában látott napvilágot
A hatvanas években a Mikulás helyett már párttagkönyvre szert tett, a szakmára marxista esti egyetemen kiképzett távoli rokona, Télapó hódított tovább. Megjelenését a magyar képregényben a visszafogottság jellemezte: az ifjúsági sajtóban inkább vicces rajzok, rajzsorozatok, rövid történetecskék szereplőjeként lépett az olvasók elé.

Kajla és a Lajka őrs ajándék-váltása a Pajtás 1967. évi 47. számából.
Szakács György digitális archívumából
S nem is mindig „saját” alakjában – gyakran Kajla, Dargay Attila piros nyakkendős, mára nyilván kormánypárti nagykutyává érett ebe öltötte fel a palástot. A helyzet csak a nyolcvanas évek elejére változott meg – a háttérben megindult a harcot Télapó és a Mikulás között végül az utóbbi nyerte meg, bár előbbi a nyolcvanas évek végéig az ifjúsági sajtóban még kemény utóvéd-harcokat folytatott. 


Télapó, lejtmenetben: egy jellegzetes Dargay-rajz a boldog emlékű nyolcvanas évekből
yuyu digitális archívumából

Ennek később magam is részese lehettem egy történet erejéig, mely a maga idejében és ábrázolásmódját tekintve ugyancsak formabontóra sikeredett. A Mikulásos-Télapós képregények szinte kivétel nélkül a karácsony, az ajándékozás összefüggésébe helyezték a megrajzolt történeteket. Nem csak a kis pajtások szerettek kapni (és adni) ajándékokat, hanem láthatóan mindenki, aki a sajtótermékekben szerepelt.

 


Mint Szakács György barátom, a Füles „apró” képregényeinek alapos ismerője felhívta a figyelmemet, rövid Télapós történetek december tájékán már a hatvanas évek elejétől ebben a lapban is rendszeresen megjelentek. Ezek középpontjában is az ajándékozás állt: hol Füles öltözött be, hol ő kapott valami poénos cuccost a Télapótól. Arra is volt példa, hogy a Télapós történetet rejtvénnyel kapcsolták össze – mint 1961-ban, Hauswirth Magda és Kovács Ágnes verses-képaláírásos, Pajkos Petiről szóló kis meséjében.
Hogy mit csinál egy mangalányból átképzett, dögös hentai-Mikulás nyáron? Bajt, természetesen… Mit ebben a 2010-ben megjelent történetben is.
Alig néhány képregény próbált azonban annak az izgalmas kérdésnek utána járni, hogy vajon mit csinál a világ jó, ha egyetlen hetet munkával töltő örömproletárja az év többi napján – s kiváltképp mit csinál a Mikulás – nyáron. Nos, Cser Gábor, a Pajtás nagyra becsült szerkesztője ennek eredt nyomába – ez volt a Hahota számára készített második, s egyben utolsó „teljes” képregényem.

E történet eredeti rajzai fennmaradtak…
Valójában a történet nem nyáron, hanem kora ősszel, az iskolakezdés után játszódott, mikor Huba, a szellem éppen aktuális gazdája ügyes-bajos-dolgozatos problémáiban eljárva felkeresi a közelgő munkanap iránti aggodalomtól már szétesőben lévő Télapó palotáját. Arra próbálja rávenni, hogy a tervezett dolgozat napján támasszon nagy, az iskolába jutást megakadályozó hóvihart – kicsit túlbonyolítja azonban a dolgot, s így… 

A történet Télapó palotájában indul: ide érkezik megbízást teljesíteni Huba, a jó szándékú, de kétbalkezes szellem
No de nem folytatom: legyen a vége a képregényt egyszer még elolvasó olvasók számára meglepetés.  A latexbe öltözött, dögös, táncikáló krampuszlányok ábrázolása ugyan elég formabontó volt a maga idejében, de mert demokratikus fórumot nem akartak alapítani, s liberális eszméik terjesztését meg sem kísérelték Télapó palotáján kívül, nagyobb zűr nem lett a dologból.
Szerettem ezt a történetet, mellyel hosszú-hosszú időre elbúcsúztam az ifjúsági sajtótól, a gyerekeknek szóló képregények világától. A régi mese 2015-ben azonban újjászületett: Haui József, kedves barátom színeivel Kiss Feri beszerkesztette a Cser Gábor tiszteletére megjelent gyűjteményes album anyai közé. Az Optimista kicsengés beszerzési lehetőségeiről érdeklődni a kiadónál lehet.

Így belegondolva valószínűleg ez volt a cucialista Télapó utolsó, hivatalos magyar képregény-szereplése is. A kilencvenes és kétezres években több karácsonyi tárgyú vagy épp egyenesen Mikulásos/Télapós hazai képregény jelent meg – legtöbbször Kiss Ferenc feldolgozásában. De jobbára üres maradt a jégpalota trónusa… A plázák decemberi forgatagából, az üzleti alapokra helyezett szeretet-osztogatásból a Mikulás nem nagyon igyekszik hazatérni ebbe az új Magyarországba. Mondanám: visszavárjuk - de mert első kérdése nyilván arra vonatkozna, jól viselkedtünk-e az elmúlt év (évek, évtizedek…) alatt, már ezt sem merem állítani biztosan. Mert az elmúlt negyedszázadért egy magára valamit is adó Santa aligha elégedne meg azzal, hogy csak virgácsot tegyen a csizmácskánkba...