2016. február 21., vasárnap

Tehetségkutató pályázat - fiatal jelentkezőket keresünk képregény hagyományos technikával való elkészítésére





A Képregény Kedvelők Klubja, a Farkasfalka és a RePrint képregénymagazin a klasszikus magyar képregény hagyományainak ápolása és fiatal alkotói tehetségek megjelenéshez segítése jegyében pályázatot hirdet ifjú rajzolók számára.


A pályázaton bárki részt vehet, aki 2016. február 21. (a pályázati felhívás nyilvánosságra hozatala) napja előtt még nem töltötte be a 21. életévét.

A feladat, melyet a pályázóknak meg kell oldaniuk, a következő:

Kiss Ferenc egy képregény-forgatókönyvének alapján készítsenek egy egy oldalas képregényt. Az érdeklődők részvételi szándékukat 2016. április 1. napjáig elektronikus levél útján itt jelenthetik be, s kapják meg a válaszlevélhez csatolt file-ban a forgatókönyvet, amit majd meg kell rajzolniuk.

A képregényt hagyományos alkotói technikával (ceruzával előrajzolva, tussal, tollal kihúzva) kérjük elkészíteni: kartonlapon, A/4-esnél nagyobb, A/3-asnál kisebb formátumban. A ceruzás segédvonalakat a pályázók ne távolítsák el, „tisztára” radírozott pályaműveket nem áll módunkban elfogadni. A szöveg a rajzba illesztésének technikáját a pályázókra bízzuk: ez történhet kézzel való beírással vagy a kinyomtatott szöveg beragasztásával.

Minden pályázó egy művel pályázhat. A leadásra a Képregény Kedvelők Klubjának 2016 áprilisi rendezvényén kerül sor (ennek pontos idejét a képregényes fórumok fogják majd közölni) – annak, aki ezen nem tud részt venni, s ezt előre, vagy legkésőbb a rendezvényt követő három napon belül jelzi, a postai úton történő beküldési lehetőséget is biztosítani fogunk. Elektronikus úton benyújtott pályázatot nem fogadunk el.

A pályaműveket három tagú zsűri bírálja el. A zsűri elnöke Fazekas Attila, képregényrajzoló, grafikusművész, tagjai Kroboth Jenő és Verebics János, a RePrint Magazin munkatársai.

A pályázat nyertese 21.000 Ft pályadíjban részesül, az olvasók szavazatai alapján pedig egy 10.000 Ft-os közönségdíj is átadásra kerül. A díjak kifizetésére vagy a KKK 2016 májusi rendezvényén, vagy – a nyertesek rendelkezése szerint – e rendezvény napjáig postai úton illetve átutalással kerül sor. A díjnyertes mű a RePrint magazin 2016. évi 3. számában megjelentetésre kerül.


A pályázat kiírója fenntartja azt a jogot, hogy – amennyiben a zsűri véleménye szerint nem született arra érdemes munka – a díjat ne adja ki, vagy több azonos értéket képviselő pályázat esetében megosztva adja ki. A közönségdíj mindenképpen kiadásra kerül. A pályázók a pályázat benyújtásával hozzájárulnak ahhoz, hogy munkáik a közönségszavazás elősegítése érdekében az Interneten minden korlátozás és külön alkotói díjigény nélkül közzétételre kerüljenek. A közönségszavazásra a Képregény Kedvelők Klubja Facebook-csoportjában, illetőleg más, csatlakozó képregényes csoportokban 2016. május 1. és 5. között kerül majd sor – a részleteiről a verebics.janos blogon adunk majd tájékoztatást.

A pályázatra benyújtott, arra érdemes műveket a RePrint magazin a szokásos tarifával (3.000 Ft/oldal) megjelentetheti – ehhez a pályázók a rajzok benyújtásával előzetesen hozzájárulnak.

Kérjük a pályázókat, hogy nevüket, lakcíműket, telefonos és elektronikus levelezés útján való elérhetőségüket a benyújtott művek hátulján jól olvasható módon szíveskedjenek feltüntetni.